Bahan-Bahan:
- 500 gram ubi kentang
- 150 gram daging kisar
- 1/2 biji bawang besar, didadu
- 2 biji cili merah, dihiris halus
- 2-3 tangkai daun sup, dihiris halus
- 2 sudu besar bawang goreng
- 1/2 sudu kecil lada sulah
- 1 biji telur ayam
- sedikit garam
Cara Penyediaan:
- Kupas kulit ubi kentang, potong kecil dan goreng sehingga empuk. Angkat dan toskan. Biarkan seketika hingga kurang panas.
- Dalam kuali berasingan, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar yang didadu, kemudian masukan daging kisar dan masak seketika.
- Di dalam mangkuk, hancurkan ubi kentang dan kemudian gaulkan dengan daging kisar, daun sup, lada sulah, bawang goreng dan garam secukup rasa. Saya gunakan lesung batu sahaja untuk hancurkan ubi kentang tu...cepat dan mudah...
- Buatkan bentuk bulat dan leperkan sedikit.
- Pecahkan sebiji telur dan kacaukan sebati menggunakan garfu. Celup begedil dan goreng di dalam minyak yang sudah dipanaskan di dalam kuali. Angkat dan toskan di atas kertas tisu untuk menyerap lebihan minyak.
DONE....